Jak vybrat odraznou deskou

Někdo dává přednost fotografování s umělým světlem, jiný preferuje světlo přirozené. Obojí má své pro i proti a využití nebo nevyužití umělého světla závisí i na situaci a požadavcích. Co je ale dobré mít vždy v batohu s sebou je odrazná deska. Jak s ní pracovat a v čem spočívá její kouzlo, vám ukážeme v tomto článku. 

Kde odraznou desku nejčastěji využijete?

Odrazná deska se nejčastěji využívá venku při fotografování s přirozeným světlem. Proč? I když se vám bude zdát přirozené světlo sebelepší, ve většině případů vám na fotografovaný objekt bude dopadat ze špatného směru, bude mít malou intenzitu, nebo jej naopak budete potřebovat trochu utlumit a zjemnit. Mimo ateliér má deska, oproti světlům, výhodu ve skladnosti a váze a můžete jí nosit v batohu u foťáku prakticky pořád. Neznamená to ale, že vás deska vždy zachrání. Berte jí jako doplněk, který za relativně málo peněz často nabídne efekt, který vaší fotku posune o velký kus dál. Pokud chcete mít fotky propracované do detailu, fotíte série fotek pro klienty, nebo potřebujete mít více zdrojů světla, zábleskům se nevyhnete.

Druhé místo, kde desku oceníte, je ateliér. Při zařizování fotografického ateliéru vám může ušetřit peníze za doplňkové světlo, které se používá na dosvícení stínů pod bradou, nosem, apod. A když se vám ateliér rozroste a začnete se svícením více experimentovat, je deska skvělá pro stínění nebo vytváření jemných efektů.

 

Tvary desky a použití

Tvar odrazky by měl vždy korespondovat s tvarem fotografovaného objektu, stejně jako je tomu u softboxů. Na dosvěcování portrétu proto sáhněte po kruhové. Ideální průměr je 110 cm. S touto velikostí už pohodlně vykryjete stíny nejen v obličeji, ale i při fotografování poloportrétů. Dosvícení bude rovnoměrnější a přirozenější. Menší 56cm desky jsou variantou pro fotografování makra a produktů, použít je můžete i pro fotografování close-up portrétů, kde desku snadno jednou rukou přidržíte a druhou rukou fotíte.

Pokud chcete deskou vykrýt celou postavu, dosvítit větší plochu ve fotografii, zvednout hladinu světla na celé fotce, nebo scénu zastínit, použijte desku oválnou. Oválné odrazné desky mají mnohem větší plochu a světlo ještě více rozprostírají.


Konstrukce desky

Odrazné desky můžeme rozdělit na ty s pevným rámem a rychle rozkládací. Pokud vybíráte svojí první odrazku, doporučujeme sáhnout po rychle rozkládací variantě v provedení "5v1". Nejen že jí můžete všude vozit s sebou, má nejvíce odrazných ploch a je tím pádem všestrannější

Desky s pevným rámem jsou více jednoúčelové, mají většinou jen dvě odrazné plochy a jsou rozměrově mnohem větší. Doporučujeme je proto fotografům, kteří potřebují odrazku do ateliéru.


TIP: Rychle rozkládací odrazné desky jsou známé tím, že vás při skládání občas trochu potrápí. Je to sice otázka vteřiny a naučí se to každý, pokud ale desku vidíte poprvé, může vás to zaskočit. Jak odraznou desku rozložit a složit se naučíte v tomto videu. 

 
Na co se používají jednotlivé plochy desky?

Základem skládacích desek je rám s difuzní bílou plochou, přes který se navléká oboustranný potah s jednotlivými odraznými plochami. Máte tak 5 různých odrazných a difuzních ploch, které otočením velmi snadno změníte. Co tedy jaká plocha dělá?

Bílá plocha - vyvažování bílé a lehké přisvětlování s drobnou difuzí bez změny barevné teploty odraženého světla.

Stříbrná plocha - přisvětlování určeno pro odrážení fotografických blesků a umělých zdrojů světla o teplotách 5500-6500K (v závislosti na barevné teplotě zdroje světla) tato plocha nemění barevnou teplotu zdroje

Zlatá plocha - přisvětlování s dobarvením, tato plocha je určená pro teplé dobarvení objektu, například při zamračené obloze. Odrazem světla se posouvá jeho barevná teplota směrem k 3000K, simuluje tak sluníčko nebo žluté zdroje světla.

Černá plocha - eliminace odlesků, či stínění

Bílá transparentní plocha - určená pro rozptyl a difuzi procházejícího světla. Světlo procházející touto plochou má stejnou charakteristiku stínů jako světlo z fotografických softboxů.


TIP: Fotíte pouze portréty? Vyzkoušejte vlnkovanou odraznou desku, která kombinuje stříbrnou a zlatou barvu a dělá nejpřirozenější světlo. 

 

Práce s odraznou deskou

Desku vždy natáčejte tak, aby celou svou plochou odrážela dopadající světlo. Naklápěním nebo prohýbáním desky pak světlo nasměrujete přímo tam, kde jej potřebujete mít. Pokud fotíte portréty, je nejjednodušší, když si bude modelka desku držet před sebou kolmo k tělu. Ve chvíli, kdy chcete vysvítit celou postavu, nebo scénu, potřebujete s sebou mít asistenta, který vám desku podrží a nasměruje. Pro desku také existuje držák, který práci asistenta nahradí. Držák odrazné desky uchytíte na jakýkoliv stativ a desku díky němu nasměrujete.