Jak nasvítit bílé fotografické pozadí?

Jak udělat čistě bílé fotopozadí je téma, na které se nás často ptáte. Jak na bílé foto pozadí snadno a rychle vám ukážeme v tomto článku.

V první řadě je dobré říct, že fotografování na fotopozadí je často otázkou vkusu a existuje nepřeberné množství technik svícení. Dnes vám ukážeme jednu z technik a to jak udělat čistě bílé pozadí bez stínů a světelného gradientu (přechodu světla do stínu). Tuto techniku využijete u portrétní a produktové otografie.

 

Jak udělat bílé pozadí vám ukážeme na dvou způsobech.

Prvním, častějším způsobem je fotografování před bílým fotopozadím. Na tento způsob potřebujete samotné pozadí s držáky a tři světelné zdroje. Necháme na vás, jestli to budou záblesky nebo trvalá světla.  My preferujeme záblesky na fotografování lidí, protože díky krátkému výboji vám neoslňují modela nebo modelku.

Princip svícení při použití pozadí je jednoduchý. Potřebujete oddělit světlo, které vám svítí pozadí samotné a světlo, které dosvěcuje focení objekt. Aby bylo pozadí čistě bílé bez zmiňovaného gradientu, je potřeba jej svítit z obou stran, ideálně zrcadlově. V našem případě jsme použili dva záblesky z každé strany pozadí. Můžete ale použít i LED světla s Bowensem. Ten je důležitý, protože světlo nebo blesk musíte osadit světelným modifikátorem, který bude světlo usměrňovat přesně tam, kam potřebujete. V případě zadních světel přímo do fotopozadí. Modifikátorů existuje celá řada. Od reflektorů přes deštníky po softboxy. Každý preferuje něco jiného podle toho, jak je zvyklý, my ale vždy radíme, že by modifikátor nasazený na světle měl kopírovat tvar a velikost fotografovaného objektu a měl by reflektovat charakter výsledné fotky. Co to znamená? Ve skratce se dá říct, že kovové reflektory dělají tvrdší světlo, více vytahují struktury a je u nich více vidět rozdíl mezi světlem a stínem. Softboxy jsou měkčí, dělají hladší povrchy a lépe svítí plochy. Z tohoto důvodu doporučujeme i pro jednolité pozadí právě softbox. Když se vrátíme k tvaru a velikosti, je nejlepší sáhnout po stripboxu, který dělá směrový pruh světla, s výškou mezi 160 – 200 cm, abyste dokázali nasvítit plochu za stojící postavou. Samozřejmě, pokud budete fotit produkty, stačí vám stripboxy menší.

Tím máte vyřešené bílé pozadí. Ale není to jen o něm. Pokud byste svítili jen to, fotografovaný člověka nebo produkt by byly příliš tmaví. Na řadu přichází přední světlo. Tam už vám stačí slabší záblesk a ideálně octabox, který je nejuniverzálnější. Světlo i se softboxem je dobré umístit lehce nad fotografovaný objekt a svítit pod úhlem směrem dolu. Krásně tak jedním světlem nasvítíte co potřebujete. U portrétní fotografie doporučujeme použít ještě odraznou desku, kterou dosvítíte případný stín pod bradou. 

 

Druhý způsob svícení je prakticky otočený a nepotřebujete u něj fotopozadí. Pro rychlé a kreativní portréty a produktovou fotku je super, limitovaní jste pouze velikostí zadního softboxu. Jak to celé funguje? Silnější světlo s octaboxem umístíte přímo za fotografovaného člověka nebo produkt a svítíte s ním proti fotoaparátu. Při správně nastavené síle záblesku vám softbox udělá rovnoměrné bílé pozadí. Zbylými světly nasvítíte modelku a máte vyhráno. Svítit lze opět shora jedním světlem, nebo dvěma zrcadlově z boků.