Jak uchytit fotografické pozadí v prostoru? Řešením je mobilní konstrukce pro pozadí!

Pořizujete si svoje první fotografické pozadí a přemýšlíte jak jej uchytit, aniž byste museli vrtat do zdi, nebo potřebujete mít ateliér mobilní a převážet jej včetně fotopozadí? Řešením je mobilní konstrukce pro fotografické pozadí, ale jakou ale vybrat?

 

Konstrukce na fotopozadí je častokrát zmiňované téma a fotografům, kteří s ateliérem začínají, dokáže často zamotat hlavu, protože existuje několik naprosto odlišných typů. Proto jsme se rozhodli, že vám s výběrem správné konstrukce na pozadí pomůžeme a na příkladech vysvětlíme rozdíl v jejich použití.

 

Konstrukce se středovou tyčí, nebo bez?

Jak už nadpis napovídá, jeden typ konstrukce má dlouhou středovou tyč, která se rozpíná mezi dvěma stativy. U druhého typu ale stativy nejsou nijak spojeny. Namísto toho jsou osazeny takzvanými "trny".

 

1. Konstrukce se středovou tyčí

První varianta, tedy ta se středovou tyčí, se používá pro látková fotografická pozadí, typicky krátká tématická pozadí nebo bannery, které se často používají ve foto koutcích na firemních akcích. Tyto pozadí nejsou samonosná a proto je zapotřebí je podepřít. Jako podpora pak slouží právě středová tyč. Jednoduše řečeno. Pokud potřebujete pověsit fotopozadí, které není navinuté na kartonové roli, pak potřebujete konstrukci se středovou tyčí.

Látková pozadí mívají obvykle už z výroby všitý tunel, kterým se pozadí navléká na tyč. Bannery a ostatní pozadí bez tunelu lze jednoduše uchytit pomocí klipsů.

konstrukce_stredova_tyc_1

Tento typ konstrukce najdete ve dvou provedeních. Konstrukce s pevnou tyčí, které udrží těžší bannery, a konstrukce s teleskopickou tyčí, které si hravě pozadí s běžnými foto pozadími a navíc jsou skladnější. U konstrukcí s teleskopickou tyčí si šířku konstrukce nastavíte přesně podle šíře pozadí a ušetříte tak spoustu místa. 

 

2. Konstrukce s "trny"

Pozadí, která jsou navinutá na kartonové roli, typicky papírová fotopozadí, polypropylenová fotopozadí a větší vinyly, lze na tyč konstrukce nasunout, ale budou se vám protáčet. Pro tento typ je vhodnější druhá varianta konstrukce, tedy ta s rozpínacími trny.

konstrukce_na_pozadi_1


Konstrukce pro uchycení pozadí na roli s trny nemá středovou tyč, ale je opatřena dvěma nastavitelnými trny, které se vsouvají z boku přímo do otvoru role s pozadím. Trny jsou rozpínatelné, a díky tomu se na nich role s pozadím neprotáčí. Oproti klasické konstrukci se středovou tyčí mají trny navíc dvě výhody. Jsou otočné, takže pozadí můžete velmi snadno odvíjet a navíjet zatažením za řetízek, který je jejich součástí a zároveň jsou osazeny brzdou, která brání samovolnému odvíjení pozadí jeho vlastní vahou. Jednoduše tak odmotáte přesně tolik metrů fotopozadí, kolik potřebujete.

 

Jak konstrukci použít najdete i v názorném videu.