Blesky Jinbei HD-610: Zvládnou i drsné focení na Sahaře

Společně s Jirkou Šimečkem jsme otestovali bateriová světla a to v extrémních podmínkách při promo focení Dakarového Hero Motorsport teamu. Jak Jirka blesky zhodnotil a co vše je potřeba mít při výběru techniky na paměti se dozvíte v článku.

Promo focení dakarového týmu Hero Motosport na Sahaře v okolí Marockého města Merzouga byla velká příležitost pro otestování nových světel Jinbei HD-610. Písek, vysoké teploty a nepřístupný terén kladly značné nároky na výdrž, výkon i spolehlivost světel a já jsem byl sám moc zvědavý, jestli mě tato nová světla nezklamou.

Jiří Šimeček:

Jestliže používáte blesky v těžkých podmínkách mimo ateliér, potřebujete se na ně 100% spolehnout. Už takhle pracujete pod velkým tlakem, jste v terénu, závislí na počasí a do toho musíte odvádět perfektní výkony. Nemůžete ztrácet čas s nespolehlivou technikou. K čemu vám bude blesk s ohromujícím výkonem, když baterie nevydrží celodenní focení v poušti. Nebo naopak, těžko využijete baterii s vysokou výdrží, když nebudete mít dostatečný výkon na „přeblesknutí“ slunce.

Bateriové záblesky jsou na trhu již delší dobu, ale málokdo si uvědomuje jejich opravdový potenciál v exteriéru. Abyste světla plnohodnotně využili, potřebujete, aby splňovala několik předpokladů. A nová generace světel od Phototools.cz to zvládá na výbornou.

 

5 nejdůležitějších vlastností

  1. Dostatečný výkon
    Zjišťujte, jak si blesky vedou v reálných podmínkách slunečného dne.

  2. Rychlost
    Potřebujete relativně rychlé dobíjení při vysokých výkonech.

  3. Spolehlivost
    Blesk se nesmí přehřívat za žádného počasí.

  4. Výdrž
    Světla musí zvládnout minimálně 300-400 záblesků na plný výkon.

  5. Stabilita
    Potřebujete bezporuchovou a stabilní frekvenci odpalování.

Tyto vlastnosti jsou naprosto klíčové a měli byste je při výběru osvětlovací techniky brát jako standard. Obzvlášť pokud fotografujete sport a sportovce, dlouhodobě byste bez blesků s podobnými parametry nemohli pracovat.

Zamýšleli jste se ale někdy nad efektivitou samotného fotografování? Ony totiž kromě těch standardních existují i takové vlastnosti, které vám výrazně usnadní celou práci. Můžete ovládat vše od nastavení síly záblesku až po výslednou podobu světla na fotografii.

 

 


Detaily, které zrychlí vaši práci

1. jednoduchost - rychlé nastavení funkcí / 2. ergonomie - pevné uchycení a prvky pro manipulaci se světlem / 3. váha a rozměry - důležité pro transport letadlem, ale i pro přesuny v terénu / 4. HSS - možnost fotografování rychlých objektů při jakýchkoli světelných podmínkách / 5. interface - dobrá čitelnost aktuálně nastavených hodnot / 6. příslušenství - jednoduché a skladné / 7. ovládání - možnost nastavení parametrů na dálku


Změna parametrů na dálku

Kdo někdy fotografoval s více než dvěma blesky, určitě zná neustálé běhání od světla ke světlu a ladění síly záblesku. Blesky Jinbei HD-610 umožňují jednoduchou a rychlou změnu na dálku buď z řídící jednotky (odpalovače) TR-Q6 přímo v sáňkách fotoaparátu, nebo skrz aplikaci pro chytré telefony. Neztrácíte čas a energii a můžete se soustředit jen na kompozici.

V praxi to tedy vypadá tak, že si každé světlo přepnete do jiné skupiny a parametry měníte u každé skupiny zvlášť. Teď jen abyste se neztratili v tom, jaké světlo vlastně měníte, když od nich stojíte třeba 50 m daleko.

Robustnější a odolnější design

Přijímače jsou nyní zabudované přímo do těla blesku, takže vám odpadá spousta starostí okolo. Už nemusíte kupovat přijímače pro každé světlo zvlášť, hlídat, jestli máte nové baterie, propojovat kabelem s „jackem“ a doufat, že se někde kabel nezlomí nebo vám přijímač neupadne při přesouvání světel. Lépe působí také skleněná ochrana výbojky.


 



Octabox složený za 2 vteřiny

Důležité je i vhodně zvolené příslušenství. 95cm Octabox, který se hodí na portréty a další fotografie, kde vám záleží na formě vrženého stínu, funguje na principu deštníku. Jeho rozložení i složení vám zabere jen pár sekund. To se vám bude hodit zejména při rychlých přesunech mezi lokacemi, kdy potřebujete vše složit, přesunout se jinam a znovu vše rozložit.


Skladné příslušenství

I kousek místa navíc se počítá. Do kufru velikosti B3, se vám vejdou 3 záblesková světla HD-610, 3 stativy (2,5 m), 3 klasické reflektory a 90cm Octabox. Zbyde vám ještě volné místo, kam dáte třeba odrazné desky.

 
Hlučnější chlazení

Blesky Jinbei HD-610 mají poměrně hlučné chlazení, čehož si všimnete obzvlášť, pokud fotíte klidné scény na HSS. Pro někoho zvuk větráčků ale může být příjemnější než vypnuté světlo a aktivovaná tepelná ochrana.


 


Otočný volič vs. aplikace v chytrém telefonu

Potenciometr pro změnu síly záblesku není úplně přesný. Při rychlém otočení počet jemných cvaknutí občas neodpovídá počtu kroků na LCD panelu.

Tato nevýhoda ovšem odpadá, pokud sílu záblesku měníte na řídící jednotce nebo v aplikaci v tabletu nebo chytrém telefonu, místo na otočném voliči. Možnost měnit vše na dálku vám navíc ušetří obíhání jednotlivých světel.


Bateriové blesky v ateliéru

Možná namítnete, že bateriové blesky nevyužijete, protože fotíte uvnitř. Představte si situaci, kdy vám na focení do ateliéru přijde rodinka s dětmi. Nemusíte se bát, že děti zakopnou o kabely, a netaháte za sebou elektriku. Po focení dáte baterie zpět na nabíječku a další den můžete s těmi samými světly vyrazit ven a neřešíte, jestli je poblíž vašeho svatebního fotokoutku zásuvka s elektřinou.


Hodnocení na závěr

Dávám 4,5 hvězdičky z 5.

Jsem rád, že jsem nové HD-610 mohl vyzkoušet. Mám z nich upřímnou radost a myslím, že jsou opravdu konkurenceschopné. Doufám, že vám moje zkušenost pomohla při rozhodování. Pokud vás zajímá něco víc, kontaktujte kluky z phototools.cz, rádi vám pomůžou.

 

 

Použitá technika