Jak funguje bezdrátové ovládání blesků Godox?

Godox X je systém používaný ve světlech a řídících jednotkách Godox zaměřený na řízení a synchronizaci blesků a LED světel s fotoaparátem. Tento systém umožňuje z jedné řídící jednotky ovládat a synchronizovat více blesků a světel najednou. Zároveň vám dává možnost libovolně kombinovat jednotlivé modely světel a používat tak například bateriový záblesk společně s externím bleskem. 

 

Jak funguje systém Godox X? 

Základem pro správné fungování je řídící jednotka, která je umístěna v hot-shoe patici vašeho fotoaparátu. Systém Godox X podporují řídící jednotky X1T, X2T a XPro. Pomocí jednotky na fotoaparátu světla s fotoaparátem nejen synchronizujete, ale můžete je i vzdáleně ovládat a to jak souběžně, tak každé zvlášť. Odpadá tak chození k nim. Výhodou ovládání na dálku je krom rychlosti nastavení i větší variabilita a možnost umístit světla na scénu do výšky nebo do hůře přístupných částí. 

Řídící jednotku po nasazení na fotoaparát stačí “spárovat” s jednotlivými světly. Komunikuje s nimi pomocí 2,4GHz radiové sítě. Spárování jednotky se světly je jednoduché. Stačí na obou zařízeních nastavit stejný kanál a skupinu. Veškerou komunikaci si pak jednotka s blesky vyřeší sama. 

 jak-funguje-systém-gogox-x 


Aby šlo světlo spárovat s řídící jednotkou a tím synchronizovat s fotoaparátem, musí mít pro danou jednotku přijímač. Novější blesky od této značky mají přijímače již vestavěné v těle a nemusíte je tím pádem řešit. U světel s vestavěným přijímačem pro Godox X systém kupujete pouze světlo a řídící jednotku. Pokud máte starší blesky této značky, nebo externí blesky jiné značky, a chcete je používat v rámci tohoto ekosystému, musíte k nim dokoupit přijímače s označením X1R. 

 

Blesky, světla a řídící jednotky kompatibilní se systémem Godox X: 

 

Bateriové blesky Studiové blesky Externí blesky LED světla Řídící jednotky
A1 Řada MS TT 350 Řada SL X1T
AD 100 PRO Řada DP TT 685, TT 685 II Řada SLB X2T
AD 200, AD 200 PRO Řada QT V 860 II Řada LEDP XPro
AD 300 PRO Řada QS V1
AD 400 PRO
AD 600 PRO, AD 600 B, AD 600 BM
AD 1200 PRO

 

 

Jaké funkce mohu ovládat díky Godox X? 

V tomto sytému je z řídící jednotky možné nastavovat veškeré funkce, které ovládané světlo má. Můžete na něm měnit výkon, přepínat mezi režimy TTL a Manuál a využívat funkci HSS (pokud ji blesk podporuje). Ovládat můžete i podružné funkce světel jako jsou rozsvěcení a zhasínání pilotní žárovky, zapínání nebo vypínání zvukové signalizace a s jednotka XPro můžete používat i přenos TCM. 

Dosah řídících jednotek Godox se systémem Godox X je okolo 100 metrů. 

 
 

Pro koho mají světla Godox smysl? 

Pokud už s novější technikou této značky pracujete a nechcete měnit celou sestavu, pak dává smysl u tohoto výrobce zůstat a dokoupit další kusy. Pokud ale stavíte váš světelný park od nuly, obměňujete starší techniku bez integrovaných systémů, nebo přecházíte na jinou značku fotoaparátu, pak bychom vám doporučili zaměřit se spíše na techniku Jinbei, která v jednotlivých kategoriích světel nabízí pokročilejší funkce a hlavně, díky systému Jinbei Universal Sync nemusíte řešit jakou značku fotoaparátu máte. To je výhoda nejen ve chvíli, kdy techniku sdílíte s více lidmi, ale i do budoucna, kdy při přechodu mezi výrobci fotoaparátů nemusíte měnit světla.