Jak vyčistit objektiv a snímač fotoaparátu?

Prach a špína jsou nepřítelem každého fotoaparátu a každého fotografa. Udržet techniku v naprosté čistotě prakticky nejde. Ve chvíli, kdy jsou nečistoty vidět i na fotografii, nastává čas na čištění fotoaparátu. A to jde i bez návštěvy servisu. Jak na to?

  

Obsah

 

Jak vyčistit špinavý objektiv

U objektivů se nejčastěji setkáte s otisky prstů a mastnotami na přední čočce objektivu nebo prachem. Ve většině případů jsou tyto nečistoty patrné pouze při focení proti slunci, kdy vám mohou vytvářet odlesky a snižovat kontrast fotografie.

K odstranění prachu používáme ofukovací balonek a oboustranné čisticí pero, lenspen. Postup je jednoduchý. Balonkem odfoukněte hrubší nečistoty jako je prach, zrnka písku, vlasy, apod. V druhém kroku použijte lenspen. Jemným štětečkem snadno odstraníte nečistoty na hraně čočky.

Šmouhy a otisky prstů vás mohou při odstraňování potrápit více. Na ty malé postačí druhá strana lenspenu s karbonovým polštářkem, kterým čočku párkrát přetřete. Pokud je znečištění výraznější, nebo po celé ploše, doporučujeme sáhnout po antistatické utěrce z mikrovlákna a čisticím roztoku. Utěrka je speciálně navržena na čištění optiky, nezanechává vlákna a nepoškrábe čočku objektivu. Stejně tak roztok, který navíc objektiv odmastí. Vše potřebné k vyčištění objektivu najdete v této univerzální čisticí sadě.

 

 

Jak vyčistit senzor fotoaparátu

Pokud na fotkách vidíte malá tmavá kolečka, nejspíše se jedná o prach nebo zaschlé kapky vody na senzoru, které se na něm usadí při výměně objektivů. U čištění senzoru musíte postupovat opatrně, abyste nepoškodili jeho povrch a nezanechali na něm ještě víc nečistot.

V první řadě vyzkoušejte automatické čištění, které se ve většině fotoaparátů spouští při jeho zapnutí a vypnutí. Fotoaparát rozvibruje senzor, díky čemuž má opadat prach. Automatické čištění můžete vyvolat sami v menu fotoaparátu.

Pokud toto nezabralo, musíte přistoupit k manuálnímu čištění senzoru, které se provádí tzv. “mokrou cestou” a je potřeba dodržet správný postup.

  1. Odblokujte senzor v menu fotoaparátu – podle typu fotoaparátu je senzor blokován buď zrcátkem, nebo lamelami závěrky. Před čištěním musíte v menu najít položku pro manuální čištění senzoru a její aktivací senzor zpřístupnit.

  2. Odstraňte prach – k odstranění prachu na senzoru i v celém prostoru fotoaparátu použijte ofukovací balonek. Tím pečlivě fotoaparát vyfoukejte.

  3. Otřete senzor fotoaparátu – k tomu slouží speciální tyčinky s roztokem. Tyčinky mají měkkou ohebnou hlavu, která rovnoměrné nanese roztok a zbaví senzor veškerých nečistot. Hlava tyčinky je pokryta mikrovláknem, které je extrémně jemné a nezanechává vlákna. Díky tomu senzor perfektně vyčistíte a neriskujete jeho poškrábání. Roztok aplikovaný na tyčince odstraní usazené nečistoty a nalepený prach.

    Při výběru tyčinek s roztokem hraje roli velikost senzoru. Dávejte tedy pozor, jestli potřebujete sadu pro APS-C nebo sadu pro FULL FRAME.

 

 

Jak se zbavit nečistot na těle fotoaparátu

Na vyčištění displeje a běžné očištění povrchu fotoaparátu opět využijete antistatickou utěrku, čisticí roztok na objektivy a lenspen. Fotoaparát má ale mnoho škvír, otvorů a gumových částí, které jsou také zanesené nečistotami.

K jejich odstranění perfektně funguje čisticí hmota, která se na fotoaparát „nalepí“ a dostane se do sebemenších otvorů. Při jejím odstranění s sebou vezme veškeré nečistoty. Hmota se netrhá a nezanechává mastný nebo lepivý povrch fotoaparátu.

 

 

Jak ochránit objektiv před nečistotami a poškozením?

Objektiv je během focení „v první linii“, většinou odkrytý a proto trpí nejvíce. A to nejen na zašpinění, ale i mechanické poškození. Abyste tomuto předcházeli a chránili jej, doporučujeme jej vybavit základním UV filtrem.