Jak vytvořit ořezovou masku snadno a rychle s funkcí Easy Cap

Easy Cap je softwarová funkce světel Jinbei, pro kterou sáhnete, pokud potřebujete změnit smazat nebo nahradit pozadí nejen u produktů, ale i v portrétní fotografii, a to bez ohledu na tvar a složitost fotografovaného objektu.

Celý proces je založen na vytvoření 2 fotografií, kdy druhá fotografie slouží jako podklad pro vytvoření ořezové masky, která se následně použije pro snadný výběr a určení toho co je a není pozadí produktu na první fotografii.

Vytvoření ořezové masky je díky současným funkcím Photoshopu mnohem snadnější. Automatické nástroje ale vaší práci nikdy stoprocentně nenahradí a to především u složitých tvarů produktů, postav, nebo ve chvílích, kdy je málo zřetelný přechod mezi podkladem a fotografovaným objektem. To vše se dá poměrně jednoduše vyřešit nasvícením záblesky s funkcí „Easy Cap“.

Hned na začátku je potřeba říct, že na maskování budete kromě fotoaparátu potřebovat i světla a ideálně fotografické pozadí. U menších produktů pozadí snadno nahradíte i světlem se softboxem, jak jsme vám ukázali v předchozím článku o bílém pozadí. Samozřejmě, v praxi je možné maskovat prakticky cokoliv, třeba auto stojící na ulici, nicméně my budeme rozebírat techniku maskování komerční fotografie, u které potřebujete najít postup který je jednoduchý, rychlý a opakovatelný. Pokud fotíte komerčně, nebo si hrajete s fotomontážemi, je pro vás kvalita a rychlost postprodukce jedním z nejdůležitějších aspektů. Pojďme si tedy ořezovou masku ukázat detailněji.

 

Co je ořezová maska a jak funguje?

Ořezová maska je cesta nebo tvar, který 100% kopíruje tvar vámi fotografovaného objektu a který určuje, kde bude fotografie průhledná a kde ne. Photoshop a jiné postprodukční programy fungují na tom principu, že vše, co je ve vrstvě masky bílé je vidět a vše, co je černé vidět není.

Zjednodušeně řečeno, snadno tak můžete určit, co je produkt, který má být vidět a co je pozadí, které má být průhledné, aby se dalo nahradit.

 

K čemu potřebuji ořezovou masku?

Existují prakticky dvě situace, kdy je pro fotografa zásadní mít dokonalou ořezovou masku. První situací je, když potřebujete za fotografovaným objektem vyměnit pozadí, typicky se toto dělá u produktové fotografie ve chvíli, kdy potřebujete sjednocené pozadí u více produktů, nebo když produktové fotografie fotíte do katalogu či jiné propagační materiály. Stejně tak je tomu například u fashion fotografie.

Druhou situací jsou takzvané „fotomanipulace“, u kterých umisťujete fotografovaného člověka nebo produkt do jiného prostředí.

  

Co je vlastně funkce Easy Cap?

Easy Cap je vychytávka, která dovoluje bleskům nastavit, jestli mají blesknout s první nebo až s druhou fotkou. Zjednodušeně řečeno, můžete díky ní určit, který blesk bude přední a který zadní. Při správném nastavení přední blesky blesknou s první fotkou, zadní s druhou fotkou a tak dále. V praxi to znamená, že blesky budou reagovat na odpalování na střídavě a při kontinuálním focení tak vzniknou fotky produktu i masky šikovně za sebou. Pro konzistentní výsledky je vhodné fotit z fotografického stativu!

Při správném nastavení Easy Capu probíhá odpalování blesků s každým stiskem spouště následovně:

Pořízené
snímky
1. 2. 3. 4. 5. 6.
Přední blesky
EasyCap 1 
x x x

Zadní blesky
EasyCap 2 

x x x

 

✓ - blesk standardně odpálí

x - blesk ignoruje signál k odpálení

 

Jak na to?

  1. Rozdělte si světla na přední, která svítí produkt a zadní, která svítí pozadí - přední na Easy Cap EasyCap_1a  a zadní Easy Cap EasyCap_2b . Dodržujte dostatečný odstup produktu od pozadí a zadních světel. Celé kouzlo bude fungovat jen ve chvíli, kdy světla budou svítit pouze tam, kam mají. Kdyby vám světla na pozadí svítila i do produktu, nebude ořezová maska přesná. Nastavte sílu záblesků. Zadní světla mohou být klidně na plný výkon. Pozadí by mělo být čistě bílé. Výkon předních světel nastavte tak, aby byl produkt celý nasvícený tak, jak potřebujete. 

    Náš tip: Easy Cap je nutné nastavit všem světlům najednou. Pokud během nastavování dojde k odpálení některého z blesků, algoritmus nebude fungovat a je nutné funkci spustit ve všech blescích znovu!

    Příklad nastavení blesků pro odpalování s odpalovačem TR-V6:

     Přední blesky:EasyCap_1

    Zadní blesky: EasyCap_2





  2. Teď za sebou máte nastavení světel. Důležitý je ale i fotoaparát!

  3. Uchyťte fotoaparát na stativ. Fotka produktu i maska musí být naprosto totožné, z ruky je nevyfotíte.

  4. Zapněte na fotoaparátu kontinuální snímání. Potřebujete udělat vždy dvě fotografie. Na první fotografii budete mít nasvícený produkt a nenasvícené, zašedlé pozadí. Na druhé fotce bude přesný opak. Čistě bílé pozadí a černý produkt.

  5. Fotku i ořezovou masku máte nafocené a můžeme se přesunout do poslední fáze, kterou je samotné maskování.

  6. Obě fotky nahrajeme do Photoshopu.

  7. Ve vrstvě s maskou vyberte pomocí „kouzelné hůlky“ bílou plochu.

  8. Klikněte do vrstvy s fotkou produktu a smažte pozadí. Vrstva musí být odemčená (nesmí svítit zámeček vedle jejího názvu)!

V této fázi již máte perfektně oříznutý objekt bez okolního pozadí a můžete s ním jakkoliv manipulovat a vkládat na různá pozadí. Na závěr ještě doporučujeme Vyretušovat nedokonalosti a případně si pohrát s kontrastem a světly.

Co vše k tomu budete potřebovat?

  • Fotoaparát

  • Fotografický stativ

  • Záblesková světla [2 – 4 ks] s funkcí „Easy Cap“. Dvě světla jsou nutný základ a budou vám stačit na menší produkty nebo close up portréty. Se čtyřmi světly už máte plnohodnotný ateliér, ve kterém vyfotíte prakticky cokoliv. Funkci Easy Cap mají studiové blesky SPARKDPXMSN a všechny bateriové blesky.

  • Řídící jednotku [TR-V6 / Q7] pro synchronizaci s fotoaparátem. U manuálních blesků vám stačí základní TR-V6, pokud chcete používat blesky s TTL a to i v kombinaci s těmi manuálními, doporučujeme Q7. Ani u jedné z jednotek nemusíte řešit značku fotoaparátu. 

  • Stativy pro světla

  • Softboxy nebo jiné světelné modifikátory. Výběr softboxů nebo reflektorů je hodně individuální. Někdo preferuje reflektory, někdo softbox. Pokud fotíte produkty, vystačíte si s reflektory. Pokud fotografujete lidi, je lepší sáhnout po softboxech které světlo více rozptýlí, a snadněji s nimi vysvítíte pozadí.